Na jarenlang niet naar de waarde van je woning gekeken te hebben, leek het je toch wel handig om te weten wat je woning momenteel waard is. Na de taxatie van een specialist schrok je in de positieve zin van het resultaat. De woning is de afgelopen jaren behoorlijk in waarde toegenomen en dat had je niet verwacht. Het taxatierapport heeft je wel aan het denken gezet. Momenteel heb je het niet erg ruim en dit bedrag zou daar voorgoed verandering in kunnen brengen. Voordat je besluit om actie te ondernemen, wil je eerst wat meer over de kansen en risico’s te weten komen.

 

De overwaarde verzilveren

Als je liever niet verhuist dan kun je er ook voor kiezen om een gedeelte van de overwaarde te verzilveren. Hierbij heb je verschillende opties. Een van de opties is het verkopen van de woning en het vervolgens terughuren. Of dit handig is, hangt voornamelijk af van hoe lang je nog in het huis wilt blijven wonen. Mocht je nog tientallen jaren in het huis willen blijven wonen dan is het verstandiger om het niet te verkopen. Een tweede optie die je hebt, is het opnemen van de overwaarde door een hypotheekverhoging. Het nadeel hiervan ls wel dat je dus rente gaat betalen over het bedrag dat je op wilt nemen. Op de lange termijn kan dit erg nadelig uitpakken. Een derde optie die je hebt, is het oversluiten van je hypotheek. Hierbij krijg je een nieuwe hypotheek met (eventueel) gunstigere voorwaarden. De laatste en wellicht de meest interessante optie is de overwaarde gebruiken voor verbouwing. Je investeert dit geld dus weer terug in je huis. Hierdoor heb je de komende jaren meer woongenot en is je huis in de toekomst alleen nog maar meer waard. 

 

Wat gaat de markt doen?

Voordat je besluit om iets met de overwaarde van het huis te doen, is het belangrijk dat je ook stilstaat bij de risico’s. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de woningmarkt momenteel aan de hoge kant is en de waarde van je woning in de komende jaren zal afnemen. Als je de overwaarde dan verzilverd hebt en het huis toch wilt verkopen dan kan dit erg vervelend uitpakken. Een tweede optie is dat de hypotheekrente toeneemt. De hypotheekrente verwachting is erg wisselvallig en met een beetje pech ben je daar de dupe van. Het maandelijkse bedrag dat je aan hypotheek moet aflossen wordt daardoor te hoog met alle gevolgen van dien. Neem deze risico’s daarom zeker mee in je overweging en voorkom dat je voor verrassingen komt te staan die invloed hebben op de rest van je leven.