Een bril is een belangrijke tool voor mensen die te kampen hebben met een verslechterd zicht. Met een bril kunnen mensen met een verslechterd zicht toch in staat zijn om scherp te zien. Als je niet goed kan zien, is hoofdpijn in de meeste gevallen het eerste waar je last van krijgt. Dit komt doordat je ogen extra hard moeten werken om ervoor te zorgen dat je alles goed kan lezen of zien. De opticien is de plek waar je moet zijn om helderheid te brengen in de status van je ogen.
 

Een opticien gaat middels verschillende onderzoeken na wat de sterkte van je ogen is. Op basis hiervan wordt de sterkte van de glazen van je bril bepaald. Door de jaren zijn er verschillende soorten brillen ontworpen. Omdat niet iedereen dezelfde problemen ervaren met hun ogen, kunnen ze door de verschillende modellen brillen kiezen voor een die het best bij ze past. Zo kunnen mensen kiezen tussen monturen met multifocale of enkelvoudige glazen.

 

Brillen met multifocale glazen

 

Zoals eerder aangegeven is een multifocale bril een bril met multifocale glazen. Een bril met multifocale glazen is speciaal voor mensen die van veraf en dicht bij niet goed kunnen zien. Om dit te kunnen doen wordt er in multifocale glazen verschillende sterktes gecombineerd. Om van dichtbij of van afstand goed te kunnen zien moet je dus in een bepaald gedeelte van het glas kijken. Het voordeel wat je hiermee krijgt, is dat je niet steeds van bril hoef te wisselen. Op het eerste gezicht lijkt het een complex proces, maar dat is niet zo. Dit omdat de overgang van de sterktes in de glazen een natuurlijk karakter hebben. Ben je dus iemand die moeite heeft om van veraf of van dichtbij te kunnen zien, dan kun jij een bril met multifocale glazen het best gebruiken. 

 

Enkelvoudige bril

 

Een enkelvoudige bril wordt door mensen gebruikt die alleen moeite hebben met van veraf of van dichtbij zien. Een enkelvoudige bril voor het dichtbij kijken wordt doorgaans gebruikt om de krant of een boek te lezen. Daarnaast wordt het ook gebruikt door mensen die achter de computer moeten werken. Aan de andere kant heb je een enkelvoudige bril om je van veraf beter te laten zien. In de meeste gevallen wordt zo een bril gebruikt voor het autorijden. Personen die een enkelvoudige bril aan doen hebben dus alleen moeite om van dichtbij of van veraf te zien. Een bril met enkelvoudige glazen kun je in verschillende modellen en kleuren verkrijgen. Dit is ook het geval bij een bril met multifocale glazen. 

 

Doe een oogmeting bij de opticien

 

Indien je wazig begint te zien is dit een teken dat je ogen minder scherp functioneren. Een bezoek aan de opticien kan duidelijkheid verschaffen. Zo kan er worden vastgesteld wat de sterkte van de glazen van je bril moeten zijn. Heb je dus last van je ogen en kun je niet van veraf of van dichtbij zien? Dan is het het beste om je binnen de kortste keren aan te melden bij de opticien.