Een rubberboot is een opblaasbare boot en gemaakt van PVC. Een rubberboot kun je eenvoudig oppompen waardoor deze snel opgebouwd en afgebroken kan worden. Een rubberboot is dus erg handig en gemakkelijk in het gebruik. Een groot voordeel is dat de boot ’s winters gemakkelijk opgeborgen kan worden in de bijbehorende tassen op zolder of in de garage bijvoorbeeld. Ook is het handig wanneer je de rubberboot wilt vervoeren of mee wilt nemen op vakantie. Er is ruime keuze in lengtes en modellen, van 2.30m tot wel 4.20m. De twee meest voorkomende modellen zijn de airdeck rubberboot en een rubberboot met een uitneembare aluminium vloer. Een airdeck rubberboot heeft een opblaasbare vloer. Het voordeel hiervan is dat alles uit één deel bestaat waardoor de boot in een mum van tijd opgeblazen kan worden. Een rubberboot met een uitneembare aluminium vloer is stabieler op het water, maar kost ook iets meer tijd bij het opbouwen.

 

Rubberboot met motor

Vaak wordt een rubberboot in combinatie met een buitenboordmotor gebruikt. Logisch, want met een motor kom je veel verder en ga je veel sneller dan roeiend. Je kunt niet zomaar iedere willekeurige motor achter je rubberboot hangen. Achter een rubberboot gaat eigenlijk altijd een kortstaart motor. Daarnaast heeft iedere lengte een maximaal aantal PK’s wat de boot houden kan. De meest populaire buitenboordmotoren zijn die van 4, 5 of 6pk. In combinatie met een rubberboot van ongeveer 3 meter heb je dan namelijk geen vaarbewijs nodig. Dat is dan ook de meest gestelde vraag bij het aanschaffen van een rubberboot met motor. Hoe snel ga ik? En hoeveel PK mag ik zonder vaarbewijs? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Vanaf 16 jaar is de maximale snelheid 20 km/u zonder vaarbewijs. Wanneer je sneller gaat dan dat heb je een vaarbewijs nodig. Maar hoe snel je gaat hangt af van hoe zwaar is de boot, met hoeveel mensen zit je in de boot, en wat voor weer is het bijvoorbeeld.

 

Rubberboot kopen?

Rubberboot kopen? Bedenk dan eerst waarvoor de rubberboot gebruikt gaat worden. Is de rubberboot bedoeld als bijbootje voor een kruiser of zeilboot? Dan kies je waarschijnlijk voor een model wat nog in de davits kan hangen of op het voordek past. Schaf je een rubberboot aan voor de kinderen? Dan is een kleiner model waarschijnlijk wel zo handig. Met een behendig bootje kunnen kinderen er immers zelf makkelijk mee uit de voeten. Ga je er met het hele gezin in varen of woon je aan het water? Wellicht kies je dan voor een grotere rubberboot zodat je wat meer ruimte en comfort hebt. Helemaal als je er een hele dag mee op pad gaat is dat natuurlijk erg prettig.