Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp op de internationale agenda. Zo vinden steeds meer mensen, zowel consumenten als ondernemers, het belangrijk om iets te betekenen voor een groenere wereld. Wanneer je over een eigen bedrijf beschikt, is er een aantal stappen dat je kunt zetten om duurzamer aan de slag te gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van de overstap op groene zakelijke energie? In dit artikel lees je enkele eenvoudige toe te passen tips waarmee je binnen no-time je bedrijf groener maakt.

Stap over op groene zakelijke energie

Duurzaam ondernemen is niet moeilijk, zolang je weet waar je moet beginnen. Het is bijvoorbeeld alleen al heel goed om over te stappen van grijze naar groene zakelijke energie. Het maakt niet uit of je een contract voor zakelijke energie zzp nodig hebt of wanneer je op zoek bent naar een grootzakelijk energiecontract. Er is voor ieder soort zakelijk energiecontract een passende groene energiedeal te vinden. Het grote voordeel van groene stroom is dat het milieu minder belast wordt. Dat ligt voornamelijk aan de manier hoe groene energie ten opzichte van grijze stroom opgewekt wordt. Bij groene stroom wordt er geput uit natuurlijke bronnen in plaats van fossiele brandstoffen zoals bij grijze energie gebeurt. Daarnaast komt er bij het productieproces van groene energie veel minder CO2 vrij dan bij het productieproces van grijze stroom. Zoals je waarschijnlijk wel weet, is CO2 een gas dat heel schadelijk is voor het milieu. Daarom is de keuze voor groene stroom een slimme en vooral duurzame keuze.

Wek je eigen groene stroom op

Je kunt hierin natuurlijk ook alvast een stapje verder gaan. Zo kun je vandaag de dag heel eenvoudig je eigen groene stroom opwekken met zonnepanelen. In Nederland zie je steeds vaker zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven verschijnen. Dat is niet voor niets het geval; met die zonnepanelen wordt verantwoorde energie opgewekt uit de zon. Het grootste voordeel van zonnepanelen is natuurlijk de groene impact, maar ook financieel gezien is het een hele interessante toepassing. Dat zit namelijk zo: je hoeft eigenlijk maar een keer in de 20 tot 25 jaar een investering te doen. Daarna maak je gebruik van gratis groene energie. Zonne-energie is immers gratis. Hierbij moet je onthouden dat je de investering er binnen acht tot tien jaar uit hebt. Dat betekent dus dat je minstens tien jaar gebruik kunt maken van gratis energie die ook nog eens beter is voor het milieu. Mocht je dus de financiële middelen hebben om zonnepanelen aan te schaffen voor je bedrijf dan is dat zeker aan te raden.

Stap over op tweedehands en refurbished apparatuur

Tot slot kun je nog op een hele andere manier bezig zijn met duurzaamheid. Wist je dat je al heel wat bij kunt dragen aan een betere wereld wanneer je kiest voor tweedehands kantoormeubilair en refurbished apparatuur? Tegenwoordig zijn er veel (online) specialisten te vinden op het gebied van tweedehands kantoormeubels. Dit zijn meubels die er vaak nog top uitzien en soms amper zijn gebruikt. Wanneer jij kiest voor tweedehands meubels zorg je ervoor dat er minder vraag is naar nieuwe producten waardoor de wereldwijde afvalberg iets minder groot wordt. Wat ook prettig is, is dat dergelijke meubels een stuk goedkoper zijn. Dat geldt ook bij refurbished apparatuur zoals laptops, tablets en printers. Refurbished apparaten zijn apparaten die al eens zijn gebruikt en vervolgens volledig na zijn gekeken en waar nodig gerepareerd zijn. Kortom: je profiteert van dergelijke apparatuur alsof het nieuw is, maar je betaalt er wel veel minder voor én je draagt je steentje bij aan een beter milieu. Waarom zou je het dan niet doen?