De afgelopen 28 jaar is er een flinke stijging in het gewicht van de Nederlanders gekomen. In 1990 had ongeveer één op de drie Nederlanders overgewicht. Dit is gestegen tot ongeveer de helft van de Nederlanders in 2017. Over het algemeen komt overgewicht meer voor bij vrouwen maar komt obesitas weer meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Andere landen

In Amerika doen ze het ook niet bepaald goed met het gewicht, ook hier hebben de mensen veel te maken met overgewicht en obesitas. Sinds 1990 is er een meting gedaan en het blijkt dat ongeveer 70% van de bevolking obesitas of overgewicht heeft. Dit is een schokkend getal. Door de velen fastfoodketens en restaurants in Amerika zal het ook lastig worden om dit te gaan verbeteren. Als ze niet snel hun levensstijl gaan veranderen door bijvoorbeeld meer te gaan sporten of beter te gaan eten zal het ernstige gevolgen gaan hebben voor hun gezondheid. Elk jaar overlijden er al duizenden mensen aan overgewicht en dit moet snel gaan veranderen. En het verminderen van je gewicht begint toch echt bij jezelf! Er worden talloze diëten aangeboden in de huidige markt maar zijn die wel zo effectief? Vaak val je in het begin flink af en komt het er daarna weer net zo hard bij. Door je goed te laten inlichten en jezelf te laten begeleiden zal je er hopelijk wat aan hebben! Maar ook wat eigen onderzoek zal je geen kwaad doen. Probeer bijvoorbeeld wat minder vaak naar de koolhydraten te grijpen maar zoek wat koolhydraatarme alternatieven. En gebruik is wat vaker kokosolie of duurzame palmolie i.p.v. roomboter of olijfolie! En dan denk je misschien palmolie is toch helemaal niet goed voor het milieu? palm oil deforestation wordt steeds minder en er komt echt steeds meer duurzame palmolie! Allemaal bewuste keuzes die je zelf kan maken waardoor je voor een langere periode verschil zal gaan zien!

Aanpassingen

Ook de kleding merken moeten zich erop aanpassen. Er zullen meer winkels moeten komen met grote maten kleding. Er zullen meer lingeriewinkels moeten komen met grote maten bh’s en ondergoed. Zo zijn er al verschillende webshops en winkels die ook een afdeling hebben voor de mensen met een ‘plus size’. Je merkt dat het steeds normaler wordt om een maatje meer te hebben en dat dat ook erg mooi kan zijn! Zolang je maar wel gezond blijft en een gezonde levensstijl aanhoudt, is het helemaal niet erg om een paar maten groter te hebben dan het standaard ‘rolmodel’. Want door social media word je soms ook helemaal gek gemaakt omdat je aan een bepaald beeld “moet” voldoen.