De horeca wordt geassocieerd met gezelligheid. Breekt het zonnetje door op een mooie lentedag? Dan zoeken we snel een plekje op een fijn terras. Zin in een weekendje weg met je partner? Dan boek je een hotel in een leuke stad. Samen met je vriendinnen een hapje eten, gevolgd door een legendarische stapavond? Dan kom je al gauw uit op een restaurant en café. Waar we de gezelligheid in de horeca opzoeken, kun je ook zo je wens hebben om een eigen horecazaak te runnen. Mensen met plezier ontvangen in je eigen restaurant of café en hen een buitengewone ervaring bieden is iets waar veel ondernemers energie van krijgen. Nu we geen last meer hebben van maatregelen, aangepaste openingstijden of anderhalve meter afstand en mensen staan te popelen om gezellige avonden met vrienden en familie, leent deze periode zich er met uitstek voor om een eigen horecazaak te beginnen.

 

Verken de markt 

Als je altijd al je eigen restaurant hebt willen runnen ben je waarschijnlijk wel bekend binnen de horeca. Misschien was jouw eerste bijbaantje wel in de keuken of wordt er binnen de familie een horecazaak gerund. Realiseer je dat je je ziel en zaligheid in de zaak moet steken om deze tot een succes te brengen. Niet alleen is het belangrijk dat jij doet waar je goed in bent en waar je energie van krijgt, niet minder belangrijk is dat je iets doet waar vraag naar is. Je zal niet de enige horecazaak runnen in de omgeving, dus hoe zorg je ervoor dat jouw concept een succes wordt? Onderzoek de markt en ontdek waar ruimte ligt om je potentiële gasten voor je te winnen. Bepaal de strategie voor de lange termijn om de basis voor de zaak te vormen.

 

Financiën regelen

Je hebt geld nodig om de horecazaak van de grond te krijgen. Je hebt immers een pand nodig, dat wellicht nog verbouwd moet worden, en veel apparatuur om de zaak te laten draaien. Het vergt een flinke investering waarvoor je een lening kunt aanvragen bij de bank. Er zijn doorgaans twee soorten oplossingen, namelijk een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Een krediet is een geldbedrag dat voor je klaarstaat bij een financier. Je kunt tot een vast maximumbedrag rood staan. Je betaalt wel rente over het opgenomen bedrag. Bij een zakelijke lening ontvang je het hele leenbedrag in een keer en dit betaal je vervolgens in maandelijkse termijnen terug. Je betaalt ook hier een vooraf afgesproken rentepercentage over het openstaande bedrag.

 

Inrichting

Over de inrichting van een horecazaak moet je goed nadenken, met name over de looproutes. Hoe ontvang je gasten bij de deur, via welke ingang komen leveranciers de verse groenten leveren, hoe positioneer je de keuken en waar bouw je de toiletten? Daarnaast moet de keuken van alle apparatuur voorzien zijn, van genoeg gaspitten tot een grote koelcel. Bij Horeca Megastore kun je zo’n horeca koelkast kopen. Ook de publieke ruimtes moeten een geheel vormen en jouw unieke concept uitstralen.